top of page
Zoeken
Veerle van Kleinwee

Eerste samenwerking met wijnmaker 'Chateaux Deux Filles'

Tijdens de ontwikkeling van Chez Veerle ging het van alleen catering al gauw naar private dining. En een diner is in alle gevallen nog nooit compleet geweest zonder een lekker wijntje. Dit werd altijd zelf geregeld en bemoeide ik me verder niet mee. Toch zag ik wat voor wijn er werd geschonken en dacht ik, dit is zonde. Ik kan beter zelf met iets aankomen, een wijn aanbieden die veel lekkerder is en ook nog eens beter met het eten combineert. 


Met die gedachte ging ik zoeken naar Nederlandse wijnmakers en kwam ik in contact met Chateaux Deux Filles, een wijnmaker uit Voorschoten. De eigenaar, Dick van Straalen maakt al 24 jaar lang zijn eigen wijn. Zijn concept past precies binnen de lijntjes van Chez Veerle; lokaal, duurzaam en kwaliteit voorop. Ik ging er langs, en we begonnen bij de wijngaard. Naast druiven groeiden hier nog veel meer gewassen. Naast wijn van druiven is Dick ook heel creatief in het maken van wijn met andere soorten fruit; op zijn stuk grond groeit ook rabarber, aardbei, framboos, aalbes, bramen, pruimen, en noem zo maar op. Omdat ik er in de winter was, was er maar weinig in bloei maar vanaf het voorjaar komt dit allemaal weer op gang. Om het wijn maken wat meer te verdelen over de seizoenen, wordt er ook een deel ingevroren zodat dat fruit later verwerkt kan worden. 





Vervolgens gingen we naar de wijnmakerij, die er vlakbij zat. Hier worden alle fruitsoorten verwerkt tot zijn eigen wijn. Vanuit de oogst worden de vruchten gegist, een proces waarbij de suikers worden omgezet in alcohol. Dit proces vindt plaats in wijnvaten en duurt zo’n 3 à 4 weken. Vervolgens wordt de wijn gefilterd. Als Dick tevreden is over de smaak van de wijn, dan wordt deze gebotteld. Niet goedgekeurd? Dan wordt de alcohol gedestilleerd en wordt de alcohol hiervan gebruikt voor zelfgemaakte likeur, waar Dick heel veel soorten smaken van maakt. Tijdens het proces van wijn maken hou je ook restjes fruit over. Dit wordt niet weggegooid, maar gebruikt als basis voor zelfgemaakte jam die hij ook weer verkoopt. Zo gooit hij vrijwel niks weg.




Ik mocht natuurlijk ook even proeven. Zo proefde ik bijna al zijn soorten wijn die op dat moment in de vaten zaten. Zijn aanbod aan wijn is groot, dit bestaat uit: witte en rode wijn, rosé, rabarber-, frambozen-, pruimen-, zwarte bessen-, en bramenwijn. De witte wijn, mijn favoriet, is zelfs landelijke prijswinnaar van 2023. En dat proef je. Elke wijn combineert weer goed met een bepaalde menugang en bepaald soort eten. Perfect dus als wijn-spijs combinatie voor private dining.






Comments


bottom of page